20 november 2019

Lichtgewicht frame basis van nieuwe silo afdekking (Alligator SiloDome)

Albers Alligator en Buwatec:
“Nieuwe betaalbare afdekking voor watersilo’s”

Na 10 jaar zoeken hebben Martin Spekle van Albers Alligator en Kees Ooms van Buwatec de perfecte afdekking voor watersilo’s, tot tien meter, ontwikkeld. De oplossing krijgt de naam Alligator SiloDome en bij Buwatec de BuwaDome.

“De eerste afdekking hebben we net geplaatst bij een tuinder in België en ik weet dat er veel interesse voor is”, vertelt Martin. “Buwatec heeft de eerste daken, naar volle tevredenheid, in de Verenigde Staten geleverd.”

Minimale belasting op de watersilo
Tijdens Greentech legt Martin aan de hand van een tekening uit waarom. “Een goede afdekking houdt de tank afgesloten zonder daarbij de silo te veel te belasten. Dat hebben we in dit ontwerp bereikt met een lichtgewicht aluminium frame en, afhankelijk van de silodiameter, de benodigde verstevigingsringen die het frame star en stevig maken. Indien noodzakelijk kan in het midden het frame ondersteund worden met een aluminium staander. De afdekking wordt rondom afgespannen met elastieken. Na het opspannen wordt het doek met speciale spanblokken vastgezet op het frame.”

Monteren zonder kraan
Het denkwerk zat vooral in het vereenvoudigen en bijschaven van het idee. “Het frame is door het aluminium erg licht en is met een gering aantal hulpkrachten én zonder kraan, snel te monteren. Een tuinder wil zo nu en dan de silo van binnen schoonmaken. Daarom hebben we het doek voorzien van een verstevigd mangat en daarmee is watersilo altijd toegankelijk. Kortom: een degelijke en betrouwbare afdekking, die betaalbaar is voor iedere tuinder”, zo vat Martin samen. “Levering gaat uiteraard via onze dealers. We zijn ondertussen bezig om deze constructie ook voor bestaande en grotere silo’s toepasbaar te maken.”

Tekst: BPnieuws.nl
Publicatiedatum: 25-6-2019

download de leaflet